Παλαιστίνη - Πίσω από την εκκένωση των εποίκων

Όλοι είδαν το σχέδιο εκκένωσης των εποικισμών να υλοποιείτε, αλλά μόνο λίγοι γνωρίζουν για το πλάνο της συνεχιζόμενης επέκτασης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παλαιστινίων.
Στο πλαίσιο του Indymedia Ισραήλ και του κοινωνικού κέντρου Salon Mazal, παράγονται και διανέμονται διάφορα βίντεο, τα οποία καλύπτουν την επικαιρότητα με μια οπτική γωνία που φωτίζει περισσότερο τον άνθρωπο και τη φύση παρά τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

1. Στο τείχος
Μια αυθόρμητη συνάντηση με μια παλαιστινιακή οικογένεια εγκατεστημένη στην Ιερουσαλήμ, της οποίας το σπίτι βρίσκεται σήμερα από την παλαιστινιακή πλευρά του τείχους. Πρόκειται για μια από τις 50.000 οικογένειες που βρίσκονται σ' αυτήν την κατάσταση. (Διάρκεια: 8')

2. Οι πύλες της Αμπου Ντις
Από το Eye2eye, εναλλακτικό δίκτυο πληροφόρησης.
Τρεις ταινίες μικρού μήκους που δείχνουν τα πρόχειρα περάσματα στο τείχος της Αμπου-Ντις, τα οποία ελέγχονται από το στρατό.
Το Eye2eye είναι ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να σπάσει τις κοινές προκαταλήψεις περί επίκαιρων γεγονότων παράγοντας διάφορα βίντεο και δείχνοντας την πραγματικότητα στο δρόμο. (Διάρκεια: 11')

3. Ελ Μπουσταν
Από το Eye2eye, εναλλακτικό δίκτυο πληροφόρησης.
Δεκάδες σπίτια στο Ελ-Μπουστάν έχουν ενταχθεί στο πλάνο κατεδάφισης με πρόσχημα τη δημιουργία ενός εθνικού αρχαιολογικού πάρκου. Κάτοικοι και ακτιβιστές ντόπιων ΜΚΟ αφηγούνται τα γεγονότα. (Διάρκεια: 10')

4. Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη
Των Eran Vered και Rick Berman.
Με σκοπό την κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη, 600 εκτάρια γης κλάπηκαν από τον παλαιστινιακό χωριό Bilin. Κατά παράξενο τρόπο, οι κάτοικοι και οι συμπαραστάτες τους από το Ισραήλ και το εξωτερικό επιμένουν να διαδηλώνουν ενάντια σ' αυτήν την αδικία. (Διάρκεια: 5')

5. Εδώ είναι οι κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές
Της Kerem Blumberg
Μια καταγραφή της συμμετοχής της Kerem σε διαδηλώσεις σε χωριά της Δυτικής Όχθης μαζί με τους αναρχικούς ενάντια στο τείχος. (Διάρκεια: 11')

6. Παλαιστίνη – Όμορφη
Των Guy Davidi και Alexandre Goetschmann
Το χωριό Bilin φιλοξενεί ένα φιλικό τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο μετέχουν τα γειτονικά χωριά που έχουν επηρεαστεί από το τείχος. Ο επικεφαλής του κέντρου νεολαίας θέτει προβληματισμούς και ζητήματα. (Διάρκεια: 7')

_______________________________

Το DVD δημιουργήθηκε από ένα σύντροφο που έχει πάει στην Παλαιστίνη και έχει γυρίσει και ένα δικό του βίντεο, το Τζενίν - Σκηνές από την καθημερινότητα στο τείχος της Παλαιστίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: