Η Εξέργεση της Οαχάκα


Ένα δίωρο χρονικό της εξέγερσης στην Οαχάκα, στο οποίο καταγράφονται οι διαφορετικές στιγμές του αγώνα των εξεγερμένων, από το Μάιο του 2006 έως το Γενάρη του 2007:

- Η απεργία των εκπαιδευτικών και η βίαιη εκδίωξή τους από την κεντρική πλατεία της Οαχάκα, όπου είχαν κατασκηνώσει.
- Η δημιουργία της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO) από 365 πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγενικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, λαϊκά δημοτικά συμβούλια και άτομα από ολόκληρη την πολιτεία.
- Οι μεγαπορείες, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι αποκλεισμοί δρόμων και τα οδοφράγματα-ασπίδα στις επιθέσεις των παρακρατικών και της τοπικής αστυνομίας.
- Η αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στην εξέγερση, η «Πορεία με τις κατσαρόλες».
- Οι καταλήψεις κρατικών και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η σημασία της αντιπληροφόρησης, οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» της τοπικής κυβέρνησης και τα «κομβόι του θανάτου».
- Τα συνθήματα, τα γκράφιτι και τα πανό στην εξεγερμένη πόλη της Οαχάκα.
- Η πεντακοσίων χιλιομέτρων «Πεζοπορία για την Αξιοπρέπεια των Λαών της Οαχάκα» και η απεργία πείνας των εκπαιδευτικών έξω από την έδρα της Γερουσίας, στην Πόλη του Μεξικού.
- Η συντονισμένη επίθεση αστυνομικών και παρακρατικών για τη διάλυση των οδοφραγμάτων και η δολοφονία του Brad Will, μέλους του Indymedia Νέας Υόρκης, βιντεοσκοπημένη από τον ίδιο.
- Η επέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πολιτεία της Οαχάκα, η εισβολή 20.000 αντρών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Πρόληψης και ειδικών δυνάμεων του στρατού, η αντίσταση στα οδοφράγματα, άλλοτε με πανό και συνθήματα και άλλοτε με αυτοσχέδια «μπαζούκας» και βόμβες μολότωφ.
- Η νίκη την «Ημέρα των νεκρών», έπειτα από πoλύωρη μάχη γύρω από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Οαχάκα, όπου βρίσκεται το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ, η φωνή της αντίστασης.
- Η πορεία των γυναικών για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την τιμωρία των ενόχων για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια και την επιστροφή των «αγνοουμένων».
-Οι λαϊκές συνελεύσεις, η αυτοοργάνωση, η άμεση δημοκρατία.
- Οι σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, οι δολοφονίες, οι συλλήψεις, η κατάσταση πολιορκίας και η κρατική τρομοκρατία.
- Το στρατηγικό οδόφραγμα «Σίνκο Σενιόρες», οι πολιτικές απόψεις των αναρχικών, των πανκς και των ελευθεριακών που το υπερασπίζονται.
- Η «Διαπολιτισμική Κατάληψη Αντίστασης» από άτομα του αναρχικού-ελευθεριακού χώρου, η συνομιλία με έναν από τους καταληψίες για την ιστορία της αντίστασης στην Οαχάκα.
- Ο απολογισμός, οι αντιφάσεις και οι προοπτικές μιας πολύμηνης λαϊκής εξέγερσης.

Η βιντεοταινία έχει διαμορφωθεί με βάση τα ολιγόλεπτα βίντεο (του ενός, δύο ή πέντε λεπτών) και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Indymedia από την αρχή της εξέγερσης έως σήμερα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επεξηγηματικά κείμενα και τραγούδια της αντίστασης.

Οπτικό υλικό: Brad Will, Mal de Ojo TV, Indymedia Oaxaca, Aliveinmexico.org, Krastune, Granito de Arena

Ακουστικό υλικό: Μουσική της αντίστασης στην Οαχάκα

Επιμέλεια Βίντεο, Μοντάζ, Κείμενα, Υποτιτλισμός: athens.indymedia.org

Διάρκεια: 135 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια: