Anti-CPE: Oι φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Γαλλία (2006)
«Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.» Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των πεντακοσίων χιλιάδων νεαρών γάλλων που ένα χρόνο πριν, στις 18/03/06 απέκλεισαν το κέντρο του Παρισιού, διαδηλώνοντας κατά του νέου εργασιακού νόμου νόμου (CPE). Ο νόμος της κυβέρνησης Ντε Βιλπέν, ο οποίος παρείχε το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν χωρίς αιτιολογία εντός δύο ετών, τους νεοπροσλαμβανόμενους κάτω των 26 χρονών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της γαλλικής κοινωνίας. Οι διαδηλωτές είχαν δώσει προθεσμία 48 ωρών στην κυβέρνηση Ντε Βιλπέν προκειμένου να αποσύρει το νόμο. Η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο είχε παρουσιαστεί αδιάλλακτη, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τον επίμαχο νόμο.
Ακολούθησε γενική παράλυση της χώρας: πανεπιστήμια κατειλημμένα, σχολεία σε αναβρασμό, επαναλαμβανόμενες όλο και πιο μαζικές διαδηλώσεις, και μαζική απεργία
σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Oι διαδηλωτές την Τρίτη 28 Μάρτη, υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 3 εκατομμύρια (!) σε όλη τη Γαλλία, στην καθιερωμένη πια εβδομαδιαία μεγάλη διαδήλωση ενάντια στον Νόμο Πρώτης Πρόσληψης. 200.000 διαδηλωτές στη Μασσαλία, 70.000 στην Ναντ, 100.000 στο Μπορντό, 50.000 στη Ρεν, 60.000 στη Γκρενόμπλ, 700.000 στο Παρίσι. Η φοιτητική και μαθητική συμμετοχή στις διαδηλώσεις υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική.
Φανερά απογοητευμένος, ο γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε τελικά στις 10/04/06, την απόσυρση του συμβολαίου πρώτης εργασίας, αφού «οι αναγκαίες συνθήκες εμπιστοσύνης και ηρεμίας δεν υπήρξαν ούτε από την πλευρά των νέων ούτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή του». Οι φοιτητικές διεκδικήσεις επεκτάθηκαν γρήγορα, στην κατάργηση και της Σύμβασης Νέας Πρόσληψης (ανάλογη ρύθμιση για τις προσλήψεις σε μικρές επιχειρήσεις), του συνόλου του νόμου για την «Ισότητα των ευκαιριών» (που περιλαμβάνει τη CΡΕ, αλλά επίσης και την επαγγελματική μαθητεία στις επιχειρήσεις από την ηλικία των 14 ετών και τη νυχτερινή εργασία από τα 15) και την απόρριψη κάθε μορφής εργασιακής επισφάλειας, οδηγώντας το Γάλλο προέδρο σε άτακτη συνθηκολόγηση. Tα νέα από το προεδρικό μέγαρο δεν άργησαν να διαδοθούν, προκαλώντας ευφορία στις τάξεις του αυθόρμητου κινήματος το οποίο σφραγίστηκε από τη μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση από τον Mάιο του 68.
Συλλογή φωτογραφιών και βίντεο | Διάρκεια: 39΄43"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου