The Corporation


Πολυβραβευμένο καναδικό ντοκιμαντέρ του 2003 για την παντοκρατορία των εταιρειών στο σημερινό κόσμο. Βασισμένο στο βιβλίο του Joel Bakan «Η εταιρεία: το παθολογικό κυνήγι του κέρδους και της εξουσίας». Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια και τα γυρίσματα 3.

Περιγράφει την ιστορική διαδρομή των εταιρειών: πώς κατάφεραν να γίνουν νομικά πρόσωπα και να εξελιχθούν στον «κυρίαρχο θεσμό της εποχής μας». Οι εταιρείες αποκαλύπτονται ως απρόσωπα, νομικά κατασκευάσματα που ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία τους και δε λογοδοτούν πουθενά. Η ταινία επικεντρώνεται στις εταιρικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και τα ζώων.

Θίγει επίσης τα ζητήματα: εταιρική «κοινωνική ευθύνη», παιδική διαφήμιση, βιοτεχνολογία, εταιρειοκρατία στα ΜΜΕ, λειτουργία των χρηματαγορών. Ερευνά την κουλτούρα της κατανάλωσης, τη δημιουργία επίπλαστων αναγκών και εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στη διαφήμιση και το branding. Καταγράφει πώς οι σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το κύμα ιδιωτικοποιήσεων παραδίδουν τα δημόσια αγαθά στα χέρια οικονομικών συμφερόντων.

Επιπλέον, εξετάζει τη σχέση των εταιρειών με τα απολυταρχικά καθεστώτα. Περιέχει σπάνια ντοκουμέντα για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που οργανώθηκε από μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ το 1934 με σκοπό την εγκαθίδρυση φασιστικής κυβέρνησης. Δίνει παραδείγματα αμερικανικών πολυεθνικών που στον 2ο Π.Π. πουλούσαν τα προϊόντα τους και στους Ναζί και στους Συμμάχους.

Παρουσιάζονται επίσης αρκετοί διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στις πολυεθνικές από όλο τον κόσμο: από δικαστικούς αγώνες μέχρι τοπικά συμβούλια και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους. (Περιέχει ένα πολύ καλό χρονικό της εξέγερσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας.)

Αποσπάσματα συνεντεύξεων με τους Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva και Michael Moore καθώς και στελέχη μεγάλων πολυεθνικών.


[watch trailer | youtube link]

_____________________

Σημείωση: Η ταινία προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και μοιράστηκε μαζί με την Ελευθεροτυπία. Ο υποτιτλισμός είχε γίνει από την ΕΡΤ και οι υπότιτλοι ήταν αρκετά κακοί. Οι υπότιτλοι σε αυτή την κόπια είναι, ελπίζουμε, πολύ καλύτεροι.
Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν απευθύνεται αναγκαστικά σε «κινηματίες». Είναι ό,τι πρέπει για να το δείξετε στους γονείς σας ή τους φίλους σας που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες!
_____________________

Τύπος: Ντοκιμαντέρ | Διάρκεια:02:24:36 | Έτος παραγωγής: 2003| Σκηνοθεσία:Mark Achbar & Jennifer Abbott | Γλώσσα: Αγγλικά, Ισπανικά | Υπότιτλοι: Ελληνικοί σε ξεχωριστό αρχείο .srt
Επίσημο website: www.thecorporation.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: